...

Mühendislik - Mimarlık Fakültesi

NEVÜ’nün “Çipsiz RFID Etiket” Tasarımı Konulu Buluşu Patentlendi
05/10/2023

Fakültemiz Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Kürşad GÖRÜR’ün yürütücülüğünü yapmış olduğu TÜBİTAK projesi kapsamında gerçekleştirilen çalışmalardan ortaya çıkarılan “Çipsiz RFID Etiketler İçin 5 Frekans Kodlu Çoklu Rezonatör Devresi” adlı buluş Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylanarak patentlendi. Söz konusu patent Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ)’nün hak sahipliğinde alınmış olup, buluşçuları arasında Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Ceyhun KARPUZ ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğretim elemanı Arş. Gör. Engin DOĞAN yer almaktadır.

Patentin baş buluşçusu olan Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Elektrik - Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Kürşad GÖRÜR patent konusuyla alakalı olarak şu açıklamaları yaptı.

“Son yıllarda dünyadaki çip krizi nedeniyle çipsiz elektronik devreler ve sistemlere yönelik hem akademik hem de endüstriyel çalışmalar hız kazandı. Nesne takip ve tanılama alanında en önemli teknolojilerden biri olan RFID (Radyo Frekans Tanımlama-Radio Frequency Identification) sistemlerin de çipsiz etiketlerle kullanılabilmesine yönelik son yıllarda önemli ilerlemeler kaydedilmişti. Çipsiz RFID etiketler, günümüzde her alanda kullanılan barkod teknolojisine göre önemli avantajlara sahip. Barkod okuyucuların barkoda oldukça yaklaştırılması ve görüş alanında olması gerekirken, bu durum RFID etiketlerde daha esnek. Yani çipsiz RFID etiketler, görüş alanı ve mesafe açısından barkodlara önemli bir alternatif.

Çipsiz RFID etiketlerdeki en önemli sorun ise bit kapasitesinin artırılması olup, ‘Çipsiz RFID Etiketler İçin 5 Frekans Kodlu Çoklu Rezonatör Devresi’ başlıklı patent bu probleme yönelik önemli bir geliştirmeyi beraberinde getirmekte. Literatürde tek rezonatörde frekans değişikliği olmaksızın en çok 4 frekans kodu üretilebilirken, bu tasarımda 5 frekans kodu üretilebilmekte. Söz konusu patent Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde yürütülmüş ve başarıyla sonuçlandırılmış 119E476 nolu ve ‘Çok-Bitli Frekans-Kodlu Çipsiz RFID Etiket Tasarımı’ başlıklı TÜBİTAK 1001 projesi kapsamında gerçekleştirildi.”