...

Mühendislik - Mimarlık Fakültesi

TUBİTAK 2209-A öğrenci projesi başarı ile tamamlandı.
09/08/2025

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Nada BAWADİ tarafından TÜBİTAK 2209-A öğrenci araştırma projesi kapsamında yürütülen 'Gıdadan gıdaya takviye stratejisi ile demir-polifenol kompleks oluşumunun önlenmesi: Portakal kabuğu ile zenginleştirilmiş siyah çay örneği' başlıklı proje başarı ile tamamlanmıştır.

NEVÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Hilal YILDIZ danışmanlığında yürütülen bu proje kapsamında, gıdadan gıdaya zenginleştirme stratejisi kullanılarak yenilikçi bir fonksiyonel çay ürünü geliştirilmesi hedeflenmiştir. Dünyada yaygın görülen önemli bir sağlık sorunu olan demir eksikliği anemisiyle mücadelede doğal ve sürdürülebilir yöntemlere ilgi giderek artmaktadır. Bu doğrultuda, demir–polifenol kompleks oluşumunu engelleyerek demir eksikliği riskini azaltan ve tüketiciler tarafından beğenilen, portakal kabuğu ile zenginleştirilmiş fonksiyonel bir siyah çay üretilmiştir. Geliştirilen bu çay, demir ile polifenolün bağlanmasını %70 oranında azaltarak demir emilimini artırmaya yardımcı olmuştur. Ayrıca, gıda atığı konumundaki portakal kabuğunun değerlendirilmesiyle çevre dostu bir yaklaşım da sunmuştur. Elde edilen bulgular, meyve kaynaklı fonksiyonel bileşenlerle zenginleştirilmiş katma değerli çay ürünleri için formülasyonların geliştirilmesi ve ticari potansiyelin araştırılması amacıyla yapılacak gelecekteki çalışmalara ışık tutmaktadır.