...

Mühendislik - Mimarlık Fakültesi

Mühendislik Günleri – 12 Paneli Yapıldı
25/04/2017

Her yıl Mühendislik Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenen panel; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatma Karipcin, Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekan ve Dekan Yardımcıları, Sivil Toplum Kuruluşlarından katılımcılar, Öğretim elemanları ve öğrencilerin katılımları ile 19.04.2017 tarihinde Üniversitemiz Kongre ve Kültür Merkezi Mehmet Hayri Efendi Salonu’nda gerçekleştirildi.

Panel kapsamında Mühendislik Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyeleri tarafından çarpıcı konular hakkında katılımcılar bilgilendirildi. Bu bağlamda;

Doç. Dr. Halil İbrahim Oğuz Aksaray İlinde Kurt Üzümü [Goji berry, Wolf berry (Lycium barbarum L.)] Yetiştiriciliği isimli sunumunda goji berry, wolf berry, kurt üzümü adıyla bilinen Lycium spp. türlerinin üzümsü meyvelerinin botanik özellikleri, ana vatanı, üretim ve çoğaltma teknikleri, çiçek ve döllenme biyolojisi, budama, hasat ve hasat sonrası işlemleri, insan sağlığına faydaları ve ayrıca İç Anadolu Bölgesinde Üretim olanakları hakkında bilgi vermiştir.

Doç. Dr. Mutluhan Akın yaptığı sunumda mühendislik projelerinde disiplinler arası çalışmanın gerekliliğini vurgulayarak, jeolojinin bu projelerdeki önemine dikkat çekmiştir. Öte yandan, çeşitli jeolojik unsurların göz ardı edilmesi durumunda meydana gelen olumsuzlukların proje maliyetleri üzerindeki etkisi çeşitli vaka örnekleriyle aktarılmıştır.

Yrd. Doç. Dr. Suad Başbuğ "Kablosuz Teknolojilerin Tarihi" üzerine yaptığı sunumda, öncelikle kablosuz sistemlerin temelde nasıl çalıştığını anlatmış, daha sonra ise bilim ve teknoloji tarihi içerisindeki gelişimini özetlemiştir. Sunumda ayrıca, özellikle son yüzyılda kablosuz teknolojilerin son derece önem kazandığına ve söz konusu teknolojilerin kullandıkları kaynakların verimli paylaşımının önemine vurgu yapılmıştır.

Yrd. Doç. Dr. Esra Özhancı ise, tarihi/kültürel peyzajların peyzaj bütünü içerisindeki yeri ve önemi, koruma kavramı ile Avrupa ve İtalya’da tarihi peyzaj korumaya yönelik mevzuatları üzerinde durmuştur. İlgili sunumda; Roma kenti özelinde, günümüze kadar ulaşan mevcut eserler ve çevrelerinin peyzaj değerleri ve nitelikleri değerlendirilmiştir.

Panel dilek ve öneriler ile sona erdi.